Co urychluje saponifikační reakci?
Triglyceridy (opakování z tématu Přetučnění vs Podlouhování)
Nejprve si musíme trošku vysvětlit, jak probíhá zmýdelnění (saponifikace, přeměna tuků v mýdlo).
Každý tuk/olej se skládá z triglyceridů – což jsou molekuly, které se skládají z glycerinu (glycerolu) a tří mastných kyselin.
Pro zvídavé odkaz na wikipedii https://cs.wikipedia.org/wiki/Triacylglycerol
Triglycerid
Molekula tuku = triglycerid. V tomto případě obsahuje tuk (shora dolů) nasycenou mastnou kyselinu palmitovou a nenasycené mastné kyseliny olejovou a alfa-linolenovou a vše navázáno na glycerolu (glycerínu). (zdroj https://www.prirodovedci.cz/zeptejte-se-prirodovedcu/1197)
Jakmile k tukům složených z triglyceridů přilejeme roztok hydroxidu – NaOH, dochází k reakci sodíku (Na) s mastnými kyselinami a vznikají molekuly mýdla (mýdlová hmota nám houstne, zakaluje se, dosahujeme stopy). Probíhá saponifikační reakce!
Sodík s mastnou kyselinu vytvoří mýdlovou molekulu (sodnou sůl).
Sodík tedy postupně odtrhává mastné kyseliny z triglyceridu (glycerol + 3 mastné kyseliny) a vznikají nám diglyceridy (glycerol + 2 mastné kyseliny) nebo monoglyceridy (glycerol + 1 mastná kyselina).
Pokud jsou od glycerolu odtrženy všechny mastné kyseliny, zůstane jen glycerol (glycerin). Glycerín tedy vzniká přirozeně saponifikací a je v našich mýdlech obsažen zhruba v 7 %.
Triglycerid
Molekula tuku = triglycerid. V tomto případě obsahuje tuk (shora dolů) nasycenou mastnou kyselinu palmitovou a nenasycené mastné kyseliny olejovou a alfa-linolenovou a vše navázáno na glycerolu (glycerínu). (zdroj https://www.prirodovedci.cz/zeptejte-se-prirodovedcu/1197)
Jakmile k tukům složených z triglyceridů přilejeme roztok hydroxidu – NaOH, dochází k reakci sodíku (Na) s mastnými kyselinami a vznikají molekuly mýdla (mýdlová hmota nám houstne, zakaluje se, dosahujeme stopy). Probíhá saponifikační reakce!
Sodík s mastnou kyselinu vytvoří mýdlovou molekulu (sodnou sůl).
Sodík tedy postupně odtrhává mastné kyseliny z triglyceridu (glycerol + 3 mastné kyseliny) a vznikají nám diglyceridy (glycerol + 2 mastné kyseliny) nebo monoglyceridy (glycerol + 1 mastná kyselina).
Pokud jsou od glycerolu odtrženy všechny mastné kyseliny, zůstane jen glycerol (glycerin). Glycerín tedy vzniká přirozeně saponifikací a je v našich mýdlech obsažen zhruba v 7 %.
Diglycerid
Monoglycerid
Na čem závisí rychlost zmýdelnění,
jak rychle půjde mýdlo do stopy?
Teplota
S rostoucí teplotou jde mýdlo do stopy rychleji, reakce probíhá rychleji. Totéž platí i s gelovou fází. Čím vyšší teplota (trouba) tím rychleji jde mýdlo do stopy.
Receptura
Čím máme více pevných tuků (nasycených MK), tím bude reakce probíhat rychleji, mýdlo půjde rychleji do stopy.
A naopak čím budeme mí více tekutých olejů (nenasycených MK), tím bude reakce pomalejší, mýdlo půjde pomaleji do stopy.
Rychle zmýdelňují nasycené mastné kyseliny – laurová, myristová, palmitová a stearová – které najdeme především v pevných tucích. Např. kokosový olej, bambucké máslo, kakaové máslo, živočišné tuky.
Pomaleji zmýdelňují mononenasycené mastné kysleliny – olejová a ricinoolejová – olejovou najdeme ve oxidativně stabilních (nežluknoucích) tekutých olejích a ricinoolejovou pouze v ricinovém oleji. Olivový olej virgin, mandlový olej, slunečnicový olej HO, světlicový olej HO.
Pozor olivový olej pomace urychluje stopu!!! Stejně tak rýžový olej, přestože jsou tekuté. Obsahují pravděpodobně zbytky rozpouštědel po rafinaci.
HO (high oleic) jsou oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové (stabilní, nežluknou tak rychle). Prosím neplést s klasickými oleji s vyšším % kyseliny linolové (nestabilní, žluknou rychle).
Nejpomaleji zmýdelňují polynenasycené mastné kyseliny – linolová a linolenová – najdeme ve oxidativně NEstabilních (žluknoucích) tekutých olejích.
Povídání o mastných kyselinách najdete v souborech zde ve skupině (PDF) nebo v odkazu zde Mastné kyseliny – tabulka
Množství vody + koncentrace roztoku hydroxidu
Stopa
S rostoucím množstvím vody (více než poměr 2:1) se zpomaluje rychlost, jakou jde mýdlo do stopy. A pokud je vody příliš mnoho, můžeme mít problém vůbec dosáhnout stopy. Hmota se bude neustále rozdělovat na olej a vodu.
Takže by si člověk řekl, že je to ideální pro různé mýdlové techniky. Mít déle řídkou stopu je přece super? Nebo ne? Bohužel navýšení obsahu vody má i hodně negativ, viz výše.
Reakce se zpomaluje také ve chvíli, kdy je vody příliš málo (poměr blížící se 1:1).
Gelová fáze
S rostoucím množstvím vody (více než poměr 2:1) mýdlo ochotněji prochází gelovou fází. Mýdla bez problémů prochází gelem v dece, bez použití trouby. Mýdlo prochází gelovou fází při teplotě kolem 60°C (závisí na receptu).
S klesajícím množstvím voda (méně než je poměr 2:1) klesá ochota mýdla projít gelovou fází. Je třeba zajistit přívod tepla (trouba, přímotop atd). Mýdlo prochází gelovou fází při teplotě nad 70°C v závislosti na množství použité vody. Mýdla s poměrem 1:1 velmi neochotně prochází gelovou fází a může se stát, že ji nedocílíme ani pomocí zahřívání. .
Jako ideální se zde jeví poměr 2:1, kdy mýdlo prochází gelovou fází při teplotě 65 – 70°C a většinou zcela bez problémů projde gelem i v dece.
Zrání
Mýdla s množstvím vody vyšším než 2:1 například 3:1 musí déle zrát, aby se odpařila přebytečná voda.
Mýdla s množstvím vody 2:1 zrají obvyklou dobu 1 – 3 měsíce.
Mýdla s množstvím vody blížící se 1:1 musí opět zrát o malinko déle, aby se upravila jejich alkalita.
Přísady
Cukry (med) a mléčné výrobky urychluj saponifikaci. Není to příliš výrazné, ale může dojít během gelové fáze k přehřátí mýdla a jeho zničení. Proto s těmito přísadami mýdlo nedáváme do trouby nebo s opatrností.
Vonné oleje!!! (syntetické vůně do kosmetiky i mýdla) Většinu nepovedených mýdel má za příčinu vonný olej nebo urychlující éterický olej! I když výrobce píše, že jsou určené do mýdla. Často totiž myslí mýdla z hmoty a ne ta naše, vyrobená pomocí hydroxidu. A to že surovina je vhodná do mýdla neznamená, že neovlivní průběh reakce. Pozor na to! Často se vonné oleje tváří jako éterické. Prodejci píší takové věci jakože obsahují přírodní složky, silice atp. Což ale neznamená, že jsou celé přírodní. 100 % přírodní éterický olej bývá označen tzv. INCI.
!!! Některé éterické oleje urychlují i když jsou 100% přírodní.Urychlují např. tyto EO: skořice, hřebíček, pačuli, ylang-ylang, geránium, palmarosa, tymián, mateřídouška
Alkoholy také urychlují stopu a někdy dost výrazně – mýdlo se “zdrcne” a je jak beton v cukuletu. Takže pozor na bylinné tinktury v alkoholu nebo právě výše zmíněné vonné oleje v alkoholu nebo nekvalitní EO pančované právě lihem.
I já moc děkuji za tento klub a hlavně Zdeni za tebe Sice si teď vyrábím jen prací prášek, protože mě můj 2.5 roku starý syn zaměstnává až až, ale díky tomu všemu co jsi nás naučila vím, že se k mydlům zase vrátím s chutí a nadšením, protože jen od tebe tomu člověk pořádně rozumí. Opravdu moc děkuji za vše
Reference
Možnost zúčastnit se kurzu u Zdeničky mi dalo daleko víc informací a jistoty, než přečtení několika článků. I když jsem za sebou už měla více či méně úspěšné pokusy, teprve až pod jejím vedením mi do sebe vše zapadlo a troufám si říct, že výrobě o něco více rozumím. Spolu s klubem, kde je přehršel informací, je to skvělé vodítko pro ty, kdo se chtějí výrobou mýdla zabývat, od začátečníků až po zkušené matadory
Zdeni, tvé kurzy jsou úžasné ! Díky nim, jsem se toho tolik naučila a výroba mydla se mi stala závislou. Ke každému přistupuješ individuálně. Tím že vedeš klub, máme informací daleko více, než myslím někde jinde. A vždy se těším, co nového mě čeká
Členství v klubu mi je velkým přínosem, protože díky vzdálenosti je pro mě účast na kurzu hůře realizovatelná. Všechny články hltám, každá nová informace mě posouvá dál v mých pokusech. Vše je psáno krásně srozumitelně, web je pěkně strukturován, krásně se v něm orientuji. Za mne TOP , budu asi doživotním členem tohoto úžasného klubu
Díky klubu mám už asi čtvrté bezpečné mýdlo. Bez cenných rad bych to už dávno vzdala. Jsem moc ráda, že jsem se rozhodla správně. Děkuji