Med v mýdle a kosmetice

Med je používán lidmi už od pradávna. Je to vydatný zdroj energie a živin, které jsou navíc snadno stravitelné. Má silné antibakteriální účinky. Pomáhá při hojení ran, zánětech horních cest dýchacích, zklidňuje mysl (mléko s medem je lidový lék na nespavost a podrážděné nervy). Posiluje obranyschopnost organismu

. Je to silný antioxidant a tak brání předčasnému stárnutí buněk. V kosmetice se používá na vyživení a rozjasnění pokožky, k hojení ran. Med má antibakteriální a hojivé účinky, zklidňuje a vyživuje pokožku.

                                                                                                

 Jak med vzniká

                                                                                                

Med vzniká z nektaru rostlin (květový med – většinou světlé barvy) nebo z medovice (medovicový med). Nektar produkují rostliny ve svých květech, aby nalákaly hmyz. Včela, když přelétá z květu na květ a sbírá tento nektar, tak zároveň opyluje květy. Medovice je produkt především mšic, které sají mízu stromů a vylučují nespotřebovanou sladkou tekutinu. Tu pak včely sbírají a přeměňují na med. 

Nektar nebo medovici včely sesbírají do medného váčku a odnesou do úlu. Hned u vstupu ji předají úlovým včelám a letí pro další. Včely si pak předávají nektar a ukládají do plástů. Díky teplu, které včely produkují, a důmyslné “ventilaci” v úlu odpaří přebytečnou vodu a vzniká hustý sladký med. Včelař potom med z plástů vytočí odstředivou silou v medometu a naplní do sklenic pro své zákazníky a přátele.

                                                                                                

Složení medu

                                                                                                

   Hlavní složkou medu jsou jednoduché cukryglukóza (asi 35 %) a fruktóza ( asi 40 %). Med přirozeně obsahuje i menší množství vody (15 – 19 %), dále bílkoviny ve formě pylu a aminokyseliny. Med obsahuje také hodně vitamínů a minerálů.

     Složení se liší podle druhu medu. Obecně se dá říci, že v květovém medu najdeme více vitamínů a bílkovin – pylu. Medovicový med obsahuje více minerálních látek, ale neposkytuje tolik vitamínů a obsahuje méně bílkovin – pylu.

                                                                                                

Med v mýdle

                                                                                                

Med do mýdla přidáváme především pro zvýšení pěnivosti mýdla (sacharidy zvyšují pěnivost) a jako pečující přísadu. Mýdlo s medem má specifickou vůni podobnou karamelu nebo medovým sušenkám. Med mýdlo také obarví do béžové až hnědé – důsledek karamelizace cukrů z medu. 

Jak přidávat do mýdla med?

Předtím, než med přidáme do mýdla, je třeba jej rozpustit v trošce vody. Běžně dáváme do mýdla 20 – 30 g medu na 1 kg olejů (2 – 3% od váhy olejů). Takže pokud dáváme do mýdla 20 g medu, rozpustíme jej ve 20 g vody, můžete si pomoci zahříváním, aby se med snadněji rozpustil. Takto rozpouštíme i tekutý med! 

Pro přidání medu můžeme zvolit tři postupy 

                                                                                                

1) Přidat rozpuštěný med do olejů a odečíst jej od vody použité k přípravě hydroxidu.

POZOR! Vodu nelze ubírat donekonečna. Musí jí zbýt dost na rozpuštění hydroxidu. Hydroxid se rozpouští maximálně do 50% koncentrace. Takže potřebujeme-li například 68 g NaOH pak ho musíme rozpustit nejméně v 68 g vody. Což je poměr 1:1. Doporučuji používat poměr alespoň 1,1:1 (voda : NaOH) to 0,1 navíc nám kompenzuje odpar vody a dodává větší jistotu, že se hydroxid plně rozpustí. Více o vodě v mýdle najdete v článku Množství vody v mýdle.

Příklad: Na 1 kg olejů v receptuře potřebuji podle mýdlové kalkulačky například 135 g NaOH a 270 g vody a chci přidat 20 g medu, který jsem si rozpustila ve  20 g vody (dohromady tedy 40 g odečtu od vody potřebné pro rozpuštění hydroxidu).  Hydroxid tedy rozpustím ve 230 g vody a do olejů přidám 40 g roztoku medu (20 g  med + 20 g voda). 

Tato varianta je asi nejjednodušší. Je třeba počítat s tím, že jakmile do směsi olejů a medu vmícháme hydroxid, teplota směsi nám vzroste a může dojít k urychlení nástupu stopy a také hrozí přehřátí mýdla během gelové fáze. Proto mýdlo nedoporučuji dávat do trouby, ale pouze jej zabalit do deky, aby prošlo gelem. 

                                                                                                

2) Přidat rozpuštěný med do stopy a odečíst jej od vody použité k přípravě hydroxidu.

Postupujeme stejně jako u předchozího postupu, jen medový roztok vmícháme do stopy. Já upřednostňuji postup číslo 1.

                                                                                                

3) Já si pro svou profi výrobu vymyslela alternativní způsob přidávání medu – cílem bylo, aby se mýdlo nepřehřívalo a mohlo v klidu do trouby a tak jsem zajistila rovnoměrný gel. Především u solných mýdel to bylo třeba vyřešit.

Je to stejné, jako u mýdel s jogurtem. Zkazila jsem si tak několik kilo vavřínového solného mýdla, než jsem to vyřešila. Šlo sice jen o estetickou vadu, ale na prodej to jít nemohlo. Kdo jste byli u mě na kurzu, možná jste tato nepovedená mýdla dostali 🙂 Rozdávala jsme je asi dva roky 😀  

Projdeme si přidání medu krok po kroku

Odvážíme si do nádoby med a přidáme vodu a rozpustíme – dokonale, nesmí v roztoku zůstat žádné krystalky medu. Rozpuštěný med s vodou dáme do mrazáku – ideálně, aby zmrzl na ledovou tříšť.   

Rozpustíme si hydroxid ve vodě zredukované o množství medového roztoku. A dáme chladit na teplotu cca 36°C. Přecedíme jej přes sítko. 

Jakmile máme medový roztok zmrazený na ledovou tříšť nebo má teplotu kolem -2°C a hydroxid je vychladlý, přidáváme roztok hydroxidu do podchlazeného medového roztoku. Ne naopak!

Postupujeme pomalu,
roztok hydroxidu vléváme po částech a vždy důkladně promícháme. Teplota by neměla stoupnout nad 42°C. Roztok se zbarví do hnědo červené, tak se nelekněte 🙂 

Jakmile máme hotovo, můžeme použít do mýdla tak, jak jsme zvyklí.

Pokud se stane, že výsledný roztok má nižší teplotu, můžete jej opatrně ve vodní lázni přihřát na požadovaných 36 – 38°C.

 

                                                                                                

Přidávání medu do mýdla
vyrobeného metodou za tepla (HP)

                                                                                                

Do HP mýdel dáváme med na konci procesu s přetučněním. Opět jej rozpustíme v trošce vody. Pokud byste přidali med hned na začátku výroby, spálil by se. Medový roztok zředí hmotu před jejím plněním a mýdlo s ním mám moc ráda.

Výroba mýdla za tepla – postup

                                                                                                

Med v kosmetice

                                                                                                

Šlehaného bambucké máslo s medem

60 g bambuckého másla
30 g tekutých olejů dle vaší preference 

Já vybrala tyto
10 g jojobového oleje
10 g hroznového oleje
10 g švestkového oleje

3 g kvalitního medu 

7 g glycerinu
3 g ovesného hedvábí

Med šetrně rozpustíme ve vodní lázni (do 40°C) a smícháme s glycerinem a ovesným hedvábím. A přidáme v poslední fázi šlehání. Detailní postup výroby šlehaných másel připravuji jako samostatné téma v listopadu. 

Pleťová maska s medem

5 lžic bílého jogurtu (plnotučný nebo zakysaná smetana) 
nebo 2 lžíce sušeného jogurtu a 3 lžíce oblíbeného hydrolátu (např. růžového)
1 lžíce medu
1 lžička pupalkového oleje nebo jiného oblíbeného oleje na pleť
1 lžička ovesného hedvábí

Vše smícháme dohromady a naneseme na očištěnou pleť. Necháme 15 minut působit a poté vlažnou vodou smyjeme.

Ovesný zábal na vlasy 

2 lžíce ovesné mouky
1 lžička koloidního ovsa nebo ovesného hedvábí
2 lžíce marockého jílu (Rhassoul) 

hydrolát z heřmánku římského (lze použít i jiný hydrolát dle vašich preferencí nebo pivo)
1 vaječný žloutek 
2 lžíce rozpuštěného medu
1 lžička brokolicového oleje

Smícháme dohromady suché přísady, přidáme tolik hydrolátu, aby vznikla pasta, vmícháme žloutek, med a olej a vzniklou směs naneseme na umyté vlhké vlasy. Dobře vmasírujeme do pokožky a vlasů a necháme 10 – 20 minut působit. Poté masku opláchneme vlažnou vodou – ne teplou, ne horkou.

Balzám na rty s medem

30 % kakaového másla
25 %  mango másla
25 % jojobového oleje 
15 % včelího vosku
5 % medu

Nejprve rozpustíme vosk, přidáme k němu másla. Poté k nim přidáme jojobový olej a rozpuštěný med. Celou směs mícháme do vychladnutí a poté plníme do kelímků a dáme ztuhnout na několik hodin do lednice. Potom ještě balzámky necháme pár dní odležet při pokojové teplotě, aby se dokončila krystalizace másel. 

Hydrofilní sprchový olej s medem

80 % oblíbeného oleje (meruňkový, mandlový, arganový, švestkový, jojobový atd)
10 % polyglyceryl-4-oleate

10 g medu
5 g glycerinu

Med šetrně rozpustíme ve vodní lázni (do 40°C) a smícháme s glycerinem a přidáme do oleje smíchaného s polyglyceryl-4-oleate a promícháme. Naplníme do lahvičky. Nanášíme ve sprše na vlhkou pokožku, vmasírujeme a necháme krátce působit, poté opláchneme. 

                                                                                                

Případné dotazy můžete vložit zde do komentářů nebo do skupiny na FB  Klub Přímo od Včelařky nebo mi napsat na mail zdenka@primoodvcelarky.cz  popřípadě telefonicky nebo přes whatsapp (777 319 552).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Gelová fáze

Gelová fáze

  Gelová fázeGelová fáze je fáze mýdla, kdy se mýdlo roztaví do gelové konzistence. Do gelu můžeme mýdlo dostat buď hned po výrobě pouhou...

Výroba mýdla 2.část

Výroba mýdla 2.část

  Výroba mýdla 2. část                                                                  Vyformování a krájení mýdla                      ...

Výroba mýdla 1.část

Výroba mýdla 1.část

  Výroba mýdla 1. část                                                                  Příprava surovin a pomůcek                        ...

Gelová fáze

Základní pomůcky a formy

  Základní pomůcky a formyPomůcky: nerezovou nebo plastovou tepluvzdornou nádobu na rozpuštění olejů nádobu na rozpouštění hydroxidu...

Gelová fáze

Výroba mýdla – tahák

  Výroba mýdla – tahákZde najdete krok za krokem jak se mýdlo vyrábí. V kurzu si vše detailně vysvětlíme, ale bude fajn, když hned na...

I já moc děkuji za tento klub a hlavně Zdeni za tebe 😊 Sice si teď vyrábím jen prací prášek, protože mě můj 2.5 roku starý syn zaměstnává až až, ale díky tomu všemu co jsi nás naučila vím, že se k mydlům zase vrátím s chutí a nadšením, protože jen od tebe tomu člověk pořádně rozumí. Opravdu moc děkuji za vše 🤗😘

Petra R.

Zdeni, díky tvým kurzům je výroba mýdla a drobné kosmetiky mým velkým koníčkem. S každým ročním obdobim přemýšlím , z čeho bych mýdlo mohla udělat,aby se vázalo k určitému období. 🌻🍁 Moc ti děkuji i za tvé vyčerpavajici příspěvky v klubu, kde hledám inspiraci. Jen tak dál 😍

Marta K.

Reference

Možnost zúčastnit se kurzu u Zdeničky mi dalo daleko víc informací a jistoty, než přečtení několika článků. I když jsem za sebou už měla více či méně úspěšné pokusy, teprve až pod jejím vedením mi do sebe vše zapadlo a troufám si říct, že výrobě o něco více rozumím. Spolu s klubem, kde je přehršel informací, je to skvělé vodítko pro ty, kdo se chtějí výrobou mýdla zabývat, od začátečníků až po zkušené matadory 🙂

Iveta F.

Zdeni, tvé kurzy jsou úžasné ♥️! Díky nim, jsem se toho tolik naučila a výroba mydla se mi stala závislou. Ke každému přistupuješ individuálně. Tím že vedeš klub, máme informací daleko více, než myslím někde jinde. A vždy se těším, co nového mě čeká 🥰

Eva S.

Členství v klubu mi je velkým přínosem, protože díky vzdálenosti je pro mě účast na kurzu hůře realizovatelná. Všechny články hltám, každá nová informace mě posouvá dál v mých pokusech. Vše je psáno krásně srozumitelně, web je pěkně strukturován, krásně se v něm orientuji. Za mne TOP 👍👍👍, budu asi doživotním členem tohoto úžasného klubu😍

Lenka Š.

Díky klubu mám už asi čtvrté bezpečné mýdlo. Bez cenných rad bych to už dávno vzdala. Jsem moc ráda, že jsem se rozhodla správně. Děkuji

Míša R.