Pěnivost mýdla

Tématem tohoto týdne je pěnivost mýdla. Všichni chceme, aby naše mýdlo dostatečně pěnilo. Jak to zařídit, co všechno ovlivňuje pěnivost mýdla, jak ji můžeme zvýšit a co ji snižuje – to se dozvíte v dnešním tématu na týden. 

 

Co zvyšuje pěnivost mýdla?

                                                                                               

1) Použité oleje v receptuře

 

  • Pěnivé tuky (laurová a myristová MK)

Pěnu v mýdlovém receptu zajišťuje především kyselina laurová a myristová. Tyto kyseliny najdeme v tzv. pěnivých tucích. Nejpoužívanější do mýdel je kokosový tuk. Jako alternativu můžeme použít jemnější palmojádrový olej nebo babassu olej. 

Tyto oleje (mastné kyseliny) dávají mýdlo pěnivé a vysoce čistící. Protože mýdlo z nich vyrobené velmi účinně zbavuje pokožku špíny a mastnoty, při větším dávkování vysušují a dráždí pokožku.

Nejčastěji v receptu používáme 20 – 25 % pěnivého tuku. Do dětských a pleťových mýdel pod 15 %, do mýdel na ruce 30 %. 

Pokud bychom se snažili zvyšovat pěnivost tím, že zvýšíme množství pěnivých tuků, může snadno dojít k tomu, že nás mýdlo začne vysušovat. Takže zde si moc nepomůžeme.

  • Másla, živočišné tuky a palmový olej (palmitová a stearová MK) 

Napomáhají ke stabilizaci pěny. Velmi často jsou hlavní složkou mýdel na holení. 

O mýdlech na holení máme v klubu samostatný článek  Mýdlo na holení

  • Ricinový olej

Ricinový olej je složený z 99 % kyselinou ricinolejovou, která sama o sobě sice moc nepění, ale pomáhá ke stabilizaci pěny. Do receptur se doporučuje dávat max 10 % – jinak se mýdlo stává měkké, lepkavé. Osvědčených mám 5 % a funguje to skvěle. 

2) Přidáním přísad, které zvyšují pěnivost

  • Saponiny

    Saponiny jsou přirozeně se vyskytující povrchově aktivní látky produkované především rostlinami, ale také některými druhy bakterií a mořských živočichů (hvězdice, sumýši). Jedná se o rostlinné sekundární metabolity, které se vyskytují ve více než 500 rostlinných druzích a jsou tedy poměrně rozšířené. V rostlinách se chovají jako chemická bariéra či štít, který chrání rostlinu před patogeny a jinými škůdci nebo predátory (například býložravci). Název saponin je odvozen od latinského slova sapo, což je označení pro „mýdlo“ a charakterizuje tak hlavní vlastnost těchto látek, protože při smíchání s vodou saponiny vytváří pěnu, stejně jako detergent. https://botanic.cz/slovnik-pojmu/saponiny

Mydlice lékařská

Pro mě nejvíce využitelný zdroj saponinů. Odvar připravený z kořene mydlice používám jako náhradu za celou vodu v receptu. Pozor barví mýdlo lehce do krémovo-hnědé. Opravdu výrazně zvyšuje pěnivost. 

Odvar
50 g mydlice
500 g demi vody
Vařím 10 – 15 minut a po dalších 30 – 60 min scedím. Po vychladnutí lze použít jako tekutinu pro rozpuštění hydroxidu. Odvar uchovávat v lednici a co nejdříve použít. Lze jej i zamrazit do zásoby. 

Dříve se odvar z mydlice hojně používal na mytí vlasů i celého těla, můžete vyzkoušet!

Kaštan koňský

Další skvělý zdroj saponinů. Nejčastěji se používá ve formě pyré nebo odvaru ze slupek.
Pyré
Pyré lze vyrobit tak, že kaštany oloupeme, nakrájíme a dáme vařit s trochou demivody. Jakmile se kaštany uvaří, rozmixujeme je a propasírujeme přes sítko. Pyré potom přidáváme do olejů, před přidáním hydroxidu a pořádně promixujeme. Je důležité, aby bylo pyré co nejvíce najemno a dokonale smícháno s mýdlovou hmotou. Jinak by hrozila plíseň na mýdle.

Z oloupaných slupek můžeme udělat odvar podobně jako u mydlice. 

Jak správně vyrobit pyré a jak jej bezpečně do mýdla přidat najdete v článku Zeleninové a jiné pyré

Yucca

Yucca pudr lze použít buď jako sypkou přísadu do mýdla nebo jako odvar, podobně jako mydlici. Ovšem v porovnání s mydlicí se mi zdá výsledek slabší. 

Luštěniny

Odvar z luštěnin nebo výluh za studena lze použít stejně jako odvar mydlice. Pro tento účel se nejvíce osvědčila cizrna. Možné je ale přidávat odvary i z jiných luštěnin. 

  • Cukry (sacharidy)

    Med, cukr, mléčné výrobky zvyšují pěnivost mýdla. Navíc přináší mýdlu další benefity.

 

  • Pevné částice v mýdle

    Jíly zvyšují pěnivost mýdla.
    Zelený jíl, červený, růžový, kaolín, marocký jíl a další.

                                                                                                

3) Ostatní možnosti

  • Síťka nad vanu/umyvadlo

Mechanicky zvyšuje pěnivost mýdla, pomáhá mýdlo rozmydlit i pod studenou vodou. 

  • Péče o mýdlo

Mýdlo je třeba po každém použití uložit na mýdlenku, která zajistí odvod vody a dostatečné prosychání mýdla. Protože pokud se mýdlo příliš rozpustí a začne slizovatět, pak při mytí nezískáme pěnu, ale spíše zvláštní gel/hmotu. 

  • Zrání mýdla

Čím déle necháme mýdlo zrát, tím se zvyšuje i jeho pěnivost. Proto třeba 100% olivová mýdla je třeba nechat zrát půl roku až rok. 

                                                                                                

Co snižuje tvorbu pěny?

                                                                                                

  • Tvrdá voda

Pokud máte doma tvrdou vodu, mýdlo bude pravděpodobněji mnohem méně pěnit. Je to dáno tím, že minerály z tvrdé vody reagují s mýdlem a vzniká nerozpustné mýdlo, které se nerozpouští ve vodě a tudíž nepění. Nejčastěji nám vzniká vápenné nebo hořečnaté.Toto lze vyřešit vcelku elegantně použitím citrátu do mýdla, který minerály vychytá z vody dříve, než stihnou s mýdlem reagovat 

Jak přidat do mýdla citrát najdete v článku Laktát a citrát

  • Sůl v mýdle

Mýdlo ve slané vodě pění podstatně méně. Což platí i kdybyste se umývali mořskou vodou nebo přidali do mýdla sůl.

Více v článku Solná mýdla

  • Přetučnění

Čím větší přetučnění, tím méně mýdlo pění. Proč? Jednak máme v námi vyrobené kostce mýdla méně mýdlových molekul a více zbytkového tuku, ale také mýdlo s větším přetučněním roste rozpustnost a měkkost mýdla a pak má tendenci více slizovatět. Slizovatění je zabiják pěny! 

Více v článku Přetučnění

                                                                                               

ČLENSTVÍ V KLUBU PŘÍMO OD VČELAŘKY

                                                                                                

Články vznikají jen díky těm, kteří mne podporují.
Vznikají jen díky členům klubu. 

Pokud se vám moje práce líbí a rádi byste mě také podpořili, můžete se také stát členy klubu Přímo od Včelařky a tím si zajistíte přístup ke všem článkům, které v klubu jsou a také ke všem, které pod dobu vašeho členství napíšu.

Nejdůležitější pro mě je naučit vás vyrábět mýdla a kosmetiku kvalitně a bezpečně a proto jsem každému členovi klubu k dispozici kdykoliv potřebuje poradit. Na nic nebudete sami!

Pokud si o klubu chcete přečíst více, koukněte sem.

                                                                                                

AKCE NA ČLENSTVÍ V KLUBU

Během dubnové nalejvárny si můžete členství v klubu koupit za akční cenu

6 měsíců – 1.700 Kč plná cena 1.900 Kč
12 měsíců – 2.700 Kč
plná cena 3.800 Kč
doživotní členství – 7.000 Kč
plná cena 8.900 Kč

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Mastné kyseliny

Mastné kyseliny

                                                                                                         Mastné kyseliny (MK) a vlastnosti...

Oxidačně nestabilní oleje

Oxidačně nestabilní oleje

 Oxidačně nestabilní olejeMezi nestabilní oleje řadíme ty, které žluknou středně rychle až rychle - jsou tzv. oxidativně/oxidačně nestabilní....

Oxidačně stabilní oleje

Oxidačně stabilní oleje

 Oxidačně stabilní olejeMezi stabilní oleje řadíme ty, které žluknou pomalu - jsou tzv. oxidativně/oxidačně stabilní. Většinou je můžeme bez...

Oleje a tuky

 Oleje a tukyVlastnosti olejů                                                                                                         Je třeba...

Ebook

Ebook

 E-book ke stažení zdeE-book pro začátečníky