Co urychluje saponifikační reakci?

Triglyceridy (opakování z tématu Přetučnění vs Podlouhování)

Nejprve si musíme trošku vysvětlit, jak probíhá zmýdelnění (saponifikace, přeměna tuků v mýdlo). 

Každý tuk/olej se skládá z triglyceridů – což jsou molekuly, které se skládají z glycerinu (glycerolu) a tří mastných kyselin.
Pro zvídavé odkaz na wikipedii https://cs.wikipedia.org/wiki/Triacylglycerol

Triglycerid

Molekula tuku = triglycerid. V tomto případě obsahuje tuk (shora dolů) nasycenou mastnou kyselinu palmitovou a nenasycené mastné kyseliny olejovou a alfa-linolenovou a vše navázáno na glycerolu (glycerínu). (zdroj https://www.prirodovedci.cz/zeptejte-se-prirodovedcu/1197

Jakmile k tukům složených z triglyceridů přilejeme roztok hydroxidu – NaOH, dochází k reakci sodíku (Na) s mastnými kyselinami a vznikají molekuly mýdla (mýdlová hmota nám houstne, zakaluje se, dosahujeme stopy). Probíhá saponifikační reakce!

Sodík s mastnou kyselinu vytvoří mýdlovou molekulu (sodnou sůl).

Sodík tedy postupně odtrhává mastné kyseliny z triglyceridu (glycerol + 3 mastné kyseliny) a vznikají nám diglyceridy (glycerol + 2 mastné kyseliny) nebo monoglyceridy (glycerol + 1 mastná kyselina). 

Pokud jsou od glycerolu odtrženy všechny mastné kyseliny, zůstane jen glycerol (glycerin). Glycerín tedy vzniká přirozeně saponifikací a je v našich mýdlech obsažen zhruba v 7 %.

 

Triglycerid

Molekula tuku = triglycerid. V tomto případě obsahuje tuk (shora dolů) nasycenou mastnou kyselinu palmitovou a nenasycené mastné kyseliny olejovou a alfa-linolenovou a vše navázáno na glycerolu (glycerínu). (zdroj https://www.prirodovedci.cz/zeptejte-se-prirodovedcu/1197

Jakmile k tukům složených z triglyceridů přilejeme roztok hydroxidu – NaOH, dochází k reakci sodíku (Na) s mastnými kyselinami a vznikají molekuly mýdla (mýdlová hmota nám houstne, zakaluje se, dosahujeme stopy). Probíhá saponifikační reakce!

Sodík s mastnou kyselinu vytvoří mýdlovou molekulu (sodnou sůl).

Sodík tedy postupně odtrhává mastné kyseliny z triglyceridu (glycerol + 3 mastné kyseliny) a vznikají nám diglyceridy (glycerol + 2 mastné kyseliny) nebo monoglyceridy (glycerol + 1 mastná kyselina). 

Pokud jsou od glycerolu odtrženy všechny mastné kyseliny, zůstane jen glycerol (glycerin). Glycerín tedy vzniká přirozeně saponifikací a je v našich mýdlech obsažen zhruba v 7 %.

Diglycerid

 

Monoglycerid

                                                                                                      

Na čem závisí rychlost zmýdelnění, 

jak rychle půjde mýdlo do stopy?

                                                                                                       

Teplota 

S rostoucí teplotou jde mýdlo do stopy rychleji, reakce probíhá rychleji. Totéž platí i s gelovou fází. Čím vyšší teplota (trouba) tím rychleji jde mýdlo do stopy. 

Receptura 

Čím máme více pevných tuků (nasycených MK), tím bude reakce probíhat rychleji, mýdlo půjde rychleji do stopy

 A naopak čím budeme mí více tekutých olejů (nenasycených MK), tím bude reakce pomalejší, mýdlo půjde pomaleji do stopy. 

Rychle zmýdelňují nasycené mastné kyseliny – laurová, myristová, palmitová a stearová – které najdeme především v pevných tucích. Např. kokosový olej, bambucké máslo, kakaové máslo, živočišné tuky.

Pomaleji zmýdelňují mononenasycené mastné kysleliny – olejová a ricinoolejová – olejovou najdeme ve oxidativně stabilních (nežluknoucích) tekutých olejích a ricinoolejovou pouze v ricinovém oleji. Olivový olej virgin, mandlový olej, slunečnicový olej HO,  světlicový olej HO. 

Pozor olivový olej pomace urychluje stopu!!! Stejně tak rýžový olej, přestože jsou tekuté. Obsahují pravděpodobně zbytky rozpouštědel po rafinaci.

HO (high oleic) jsou oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové (stabilní, nežluknou tak rychle). Prosím neplést s klasickými oleji s vyšším % kyseliny linolové (nestabilní, žluknou rychle).

Nejpomaleji zmýdelňují polynenasycené mastné kyseliny – linolová a linolenová –  najdeme ve oxidativně NEstabilních (žluknoucích) tekutých olejích. 

Povídání o mastných kyselinách najdete v souborech zde ve skupině (PDF) nebo v odkazu zde Mastné kyseliny – tabulka

                                                                                                       

Množství vody + koncentrace roztoku hydroxidu

                                                                                                       

Stopa

S rostoucím množstvím vody (více než poměr 2:1) se zpomaluje rychlost, jakou jde mýdlo do stopy. A pokud je vody příliš mnoho, můžeme mít problém vůbec dosáhnout stopy. Hmota se bude neustále rozdělovat na olej a vodu. 

Takže by si člověk řekl, že je to ideální pro různé mýdlové techniky. Mít déle řídkou stopu je přece super? Nebo ne? Bohužel navýšení obsahu vody má i hodně negativ, viz výše. 

Reakce se zpomaluje také ve chvíli, kdy je vody příliš málo (poměr blížící se 1:1). 

Gelová fáze

S rostoucím množstvím vody (více než poměr 2:1)  mýdlo ochotněji prochází gelovou fází. Mýdla bez problémů prochází gelem v dece, bez použití trouby. Mýdlo prochází gelovou fází při teplotě kolem 60°C (závisí na receptu).

S klesajícím množstvím voda (méně než je poměr 2:1) klesá ochota mýdla projít gelovou fází. Je třeba zajistit přívod tepla (trouba, přímotop atd). Mýdlo prochází gelovou fází při teplotě nad 70°C v závislosti na množství použité vody. Mýdla s poměrem 1:1 velmi neochotně prochází gelovou fází a může se stát, že ji nedocílíme ani pomocí zahřívání. . 

Jako ideální se zde jeví poměr 2:1, kdy mýdlo prochází gelovou fází při teplotě 65 – 70°C a většinou zcela bez problémů projde gelem i v dece.

Zrání

Mýdla s množstvím vody vyšším než 2:1 například 3:1 musí déle zrát, aby se odpařila přebytečná voda.

Mýdla s množstvím vody 2:1 zrají obvyklou dobu 1 – 3 měsíce.

Mýdla s množstvím vody blížící se 1:1  musí opět zrát o malinko déle, aby se upravila jejich alkalita. 

                                                                                                       

Přísady

                                                                                                       

Cukry (med) a mléčné výrobky urychluj saponifikaci. Není to příliš výrazné, ale může dojít během gelové fáze k přehřátí mýdla a jeho zničení. Proto s těmito přísadami mýdlo nedáváme do trouby nebo s opatrností. 

Vonné oleje!!! (syntetické vůně do kosmetiky i mýdla) Většinu nepovedených mýdel má za příčinu vonný olej nebo urychlující éterický olej! I když výrobce píše, že jsou určené do mýdla. Často totiž myslí mýdla z hmoty a ne ta naše, vyrobená pomocí hydroxidu. A to že surovina je vhodná do mýdla neznamená, že neovlivní průběh reakce. Pozor na to! Často se vonné oleje tváří jako éterické. Prodejci píší takové věci jakože obsahují přírodní složky, silice atp. Což ale neznamená, že jsou celé přírodní. 100 % přírodní éterický olej bývá označen tzv. INCI. 

 !!!  Některé éterické oleje urychlují i když jsou 100% přírodní.Urychlují např. tyto EO: skořice, hřebíček, pačuli, ylang-ylang, geránium, palmarosa, tymián, mateřídouška

Alkoholy také urychlují stopu a někdy dost výrazně – mýdlo se “zdrcne” a je jak beton v cukuletu. Takže pozor na bylinné tinktury v alkoholu nebo právě výše zmíněné vonné oleje v alkoholu nebo nekvalitní EO pančované právě lihem.

 

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Žluknutí mýdel a olejů

Žluknutí mýdel a olejů

  Žluknutí mýdel a olejů Žluknutí je proces oxidace tuků, kdy kyslík ze vzduchu “napadne” mastné kyseliny - především nenasycené (olejová,...

Vlasová mýdla

Vlasová mýdla

  Vlasová mýdlaVlasová mýdla vlastně nejsou zase tak odlišná od mýdel klasických. Upravujeme u nich pouze několik faktorů a přísad. A tím...

Mléčné výrobky v mýdle a kosmetice

Mléčné výrobky v mýdle a kosmetice

  Mléčné výrobky v mýdle a kosmetice Mléčné výrobky jsou v kosmetice používány od nepaměti. Používá se mléko kozí, ovčí, kravské i...

Éterické oleje

Éterické oleje

  Éterické olejeÉterické oleje (EO) jsou směsi vonných látek, které se získávají z květů, listů, plodů, kořenů, kůry, pryskyřic atp....

Výroba mýdla za tepla (HP)

Výroba mýdla za tepla (HP)

  Výroba mýdla za tepla (HP) Mýdla vyrobená za tepla, horkým procesem, nabízí nekonečné možnosti. Můžeme do nich "nacpat" mnohem více...

Sestavování receptur

  Sestavování recepturOleje, které používáme jsou složeny z triglyceridů. Každý triglycerid je složen z glycerolu a na něm navázaných tří...

MiniKurz solných mýdel

  Solná mýdla MiniKurz Tématu solných mýdel jsem se rozhodla věnovat dva týdny. Chtěla bych, abyste si během těch dvou týdnů s mou pomocí...

Přetučnění vs. Podlouhování

  Přetučnění vs. Podlouhování Oba tyto termíny znamenají prakticky to samé, ale ne tak docela. My si dneska vysvětlíme rozdíly mezi oběma...

Žluknutí mýdel a olejů

  Žluknutí mýdel a olejů Žluknutí je proces oxidace tuků, kdy kyslík ze vzduchu “napadne” mastné kyseliny - především nenasycené (olejová,...

Pěnivost mýdla

  Pěnivost mýdlaTématem tohoto týdne je pěnivost mýdla. Všichni chceme, aby naše mýdlo dostatečně pěnilo. Jak to zařídit, co všechno...

Vlasová mýdla

  Vlasová mýdlaVlasová mýdla vlastně nejsou zase tak odlišná od mýdel klasických. Upravujeme u nich pouze několik faktorů a přísad. A tím...

Množství vody v mýdle

  Množství vody v mýdle V článku se dozvíte se, jak ovlivňuje množství vody v mýdle rychlost zmýdelnění. Zda je lépe použít více vody nebo...

EKO praní

  EKO praníPrací prášek používají všichni, málokdo se zamyslí nad složením. Většina lidí prostě koupí prací prášek v akci a tím pere....

Výroba mýdla za tepla (HP)

  Výroba mýdla za tepla (HP) Mýdla vyrobená za tepla, horkým procesem, nabízí nekonečné možnosti. Můžeme do nich "nacpat" mnohem více...

Vlasová mýdla

  Vlasová mýdlaVlasová mýdla vlastně nejsou zase tak odlišná od mýdel klasických. Upravujeme u nich pouze několik faktorů a přísad. A tím...

Mléčné výrobky v mýdle a kosmetice

  Mléčné výrobky v mýdle a kosmetice Mléčné výrobky jsou v kosmetice používány od nepaměti. Používá se mléko kozí, ovčí, kravské i...

Éterické oleje

  Éterické olejeÉterické oleje (EO) jsou směsi vonných látek, které se získávají z květů, listů, plodů, kořenů, kůry, pryskyřic atp....

Kosmetika nejen pro děti

  Kosmetika nejen pro dětiKdyž jsem zjistila, že čekáme miminko, jedna z prvních věcí, které jsem začala zjišťovat byla, co si mohu doma...

Lanolin

  LanolinDnes se podíváme blíže na mou velmi oblíbenou surovinu. Lanolin používám jak v kosmetice, tak v mýdle. Má skvělé ochranné účinky...

Doporučené e-shopy

  Doporučené e-shopy● Jana Bejčková www.nature-store.cz Zde nakoupíte skoro vše na kosmetiku i mýdlo. Super kvalita, dobrá cena i jednání...

Žluknutí mýdel a olejů

  Žluknutí mýdel a olejů Žluknutí je proces oxidace tuků, kdy kyslík ze vzduchu “napadne” mastné kyseliny - především nenasycené (olejová,...

Vlasová mýdla

  Vlasová mýdlaVlasová mýdla vlastně nejsou zase tak odlišná od mýdel klasických. Upravujeme u nich pouze několik faktorů a přísad. A tím...

Sestavování receptur

  Sestavování recepturOleje, které používáme jsou složeny z triglyceridů. Každý triglycerid je složen z glycerolu a na něm navázaných tří...

Mléčné výrobky v mýdle a kosmetice

  Mléčné výrobky v mýdle a kosmetice Mléčné výrobky jsou v kosmetice používány od nepaměti. Používá se mléko kozí, ovčí, kravské i...

Lanolin

  LanolinDnes se podíváme blíže na mou velmi oblíbenou surovinu. Lanolin používám jak v kosmetice, tak v mýdle. Má skvělé ochranné účinky...

EKO praní

  EKO praníPrací prášek používají všichni, málokdo se zamyslí nad složením. Většina lidí prostě koupí prací prášek v akci a tím pere....

Přetučnění vs. Podlouhování

  Přetučnění vs. Podlouhování Oba tyto termíny znamenají prakticky to samé, ale ne tak docela. My si dneska vysvětlíme rozdíly mezi oběma...

Kosmetika nejen pro děti

  Kosmetika nejen pro dětiKdyž jsem zjistila, že čekáme miminko, jedna z prvních věcí, které jsem začala zjišťovat byla, co si mohu doma...

Doporučené e-shopy

  Doporučené e-shopy● Jana Bejčková www.nature-store.cz Zde nakoupíte skoro vše na kosmetiku i mýdlo. Super kvalita, dobrá cena i jednání...

Lysolecithin

  LYSOLECITHIN Znáte? Používáte v kosmetice? Já se snažím vyrábět, co nejjednodušší kosmetiku, která je ale zároveň funkční. Nezvládám...