Med v mýdle a kosmetice

Med je používán lidmi už od pradávna. Je to vydatný zdroj energie a živin, které jsou navíc snadno stravitelné. Má silné antibakteriální účinky. Pomáhá při hojení ran, zánětech horních cest dýchacích, zklidňuje mysl (mléko s medem je lidový lék na nespavost a podrážděné nervy). Posiluje obranyschopnost organismu

. Je to silný antioxidant a tak brání předčasnému stárnutí buněk. V kosmetice se používá na vyživení a rozjasnění pokožky, k hojení ran. Med má antibakteriální a hojivé účinky, zklidňuje a vyživuje pokožku.

                                                                                                

 Jak med vzniká

                                                                                                

Med vzniká z nektaru rostlin (květový med – většinou světlé barvy) nebo z medovice (medovicový med). Nektar produkují rostliny ve svých květech, aby nalákaly hmyz. Včela, když přelétá z květu na květ a sbírá tento nektar, tak zároveň opyluje květy. Medovice je produkt především mšic, které sají mízu stromů a vylučují nespotřebovanou sladkou tekutinu. Tu pak včely sbírají a přeměňují na med. 

Nektar nebo medovici včely sesbírají do medného váčku a odnesou do úlu. Hned u vstupu ji předají úlovým včelám a letí pro další. Včely si pak předávají nektar a ukládají do plástů. Díky teplu, které včely produkují, a důmyslné “ventilaci” v úlu odpaří přebytečnou vodu a vzniká hustý sladký med. Včelař potom med z plástů vytočí odstředivou silou v medometu a naplní do sklenic pro své zákazníky a přátele.

                                                                                                

Složení medu

                                                                                                

   Hlavní složkou medu jsou jednoduché cukryglukóza (asi 35 %) a fruktóza ( asi 40 %). Med přirozeně obsahuje i menší množství vody (15 – 19 %), dále bílkoviny ve formě pylu a aminokyseliny. Med obsahuje také hodně vitamínů a minerálů.

     Složení se liší podle druhu medu. Obecně se dá říci, že v květovém medu najdeme více vitamínů a bílkovin – pylu. Medovicový med obsahuje více minerálních látek, ale neposkytuje tolik vitamínů a obsahuje méně bílkovin – pylu.

                                                                                                

Med v mýdle

                                                                                                

Med do mýdla přidáváme především pro zvýšení pěnivosti mýdla (sacharidy zvyšují pěnivost) a jako pečující přísadu. Mýdlo s medem má specifickou vůni podobnou karamelu nebo medovým sušenkám. Med mýdlo také obarví do béžové až hnědé – důsledek karamelizace cukrů z medu. 

Jak přidávat do mýdla med?

Předtím, než med přidáme do mýdla, je třeba jej rozpustit v trošce vody. Běžně dáváme do mýdla 20 – 30 g medu na 1 kg olejů (2 – 3% od váhy olejů). Takže pokud dáváme do mýdla 20 g medu, rozpustíme jej ve 20 g vody, můžete si pomoci zahříváním, aby se med snadněji rozpustil. Takto rozpouštíme i tekutý med! 

Pro přidání medu můžeme zvolit tři postupy 

                                                                                                

1) Přidat rozpuštěný med do olejů a odečíst jej od vody použité k přípravě hydroxidu.

POZOR! Vodu nelze ubírat donekonečna. Musí jí zbýt dost na rozpuštění hydroxidu. Hydroxid se rozpouští maximálně do 50% koncentrace. Takže potřebujeme-li například 68 g NaOH pak ho musíme rozpustit nejméně v 68 g vody. Což je poměr 1:1. Doporučuji používat poměr alespoň 1,1:1 (voda : NaOH) to 0,1 navíc nám kompenzuje odpar vody a dodává větší jistotu, že se hydroxid plně rozpustí. Více o vodě v mýdle najdete v článku Množství vody v mýdle.

Příklad: Na 1 kg olejů v receptuře potřebuji podle mýdlové kalkulačky například 135 g NaOH a 270 g vody a chci přidat 20 g medu, který jsem si rozpustila ve  20 g vody (dohromady tedy 40 g odečtu od vody potřebné pro rozpuštění hydroxidu).  Hydroxid tedy rozpustím ve 230 g vody a do olejů přidám 40 g roztoku medu (20 g  med + 20 g voda). 

Tato varianta je asi nejjednodušší. Je třeba počítat s tím, že jakmile do směsi olejů a medu vmícháme hydroxid, teplota směsi nám vzroste a může dojít k urychlení nástupu stopy a také hrozí přehřátí mýdla během gelové fáze. Proto mýdlo nedoporučuji dávat do trouby, ale pouze jej zabalit do deky, aby prošlo gelem. 

                                                                                                

2) Přidat rozpuštěný med do stopy a odečíst jej od vody použité k přípravě hydroxidu.

Postupujeme stejně jako u předchozího postupu, jen medový roztok vmícháme do stopy. Já upřednostňuji postup číslo 1.

                                                                                                

3) Já si pro svou profi výrobu vymyslela alternativní způsob přidávání medu – cílem bylo, aby se mýdlo nepřehřívalo a mohlo v klidu do trouby a tak jsem zajistila rovnoměrný gel. Především u solných mýdel to bylo třeba vyřešit.

Je to stejné, jako u mýdel s jogurtem. Zkazila jsem si tak několik kilo vavřínového solného mýdla, než jsem to vyřešila. Šlo sice jen o estetickou vadu, ale na prodej to jít nemohlo. Kdo jste byli u mě na kurzu, možná jste tato nepovedená mýdla dostali 🙂 Rozdávala jsme je asi dva roky 😀  

Projdeme si přidání medu krok po kroku

Odvážíme si do nádoby med a přidáme vodu a rozpustíme – dokonale, nesmí v roztoku zůstat žádné krystalky medu. Rozpuštěný med s vodou dáme do mrazáku – ideálně, aby zmrzl na ledovou tříšť.   

Rozpustíme si hydroxid ve vodě zredukované o množství medového roztoku. A dáme chladit na teplotu cca 36°C. Přecedíme jej přes sítko. 

Jakmile máme medový roztok zmrazený na ledovou tříšť nebo má teplotu kolem -2°C a hydroxid je vychladlý, přidáváme roztok hydroxidu do podchlazeného medového roztoku. Ne naopak!

Postupujeme pomalu,
roztok hydroxidu vléváme po částech a vždy důkladně promícháme. Teplota by neměla stoupnout nad 42°C. Roztok se zbarví do hnědo červené, tak se nelekněte 🙂 

Jakmile máme hotovo, můžeme použít do mýdla tak, jak jsme zvyklí.

Pokud se stane, že výsledný roztok má nižší teplotu, můžete jej opatrně ve vodní lázni přihřát na požadovaných 36 – 38°C.

 

                                                                                                

Přidávání medu do mýdla
vyrobeného metodou za tepla (HP)

                                                                                                

Do HP mýdel dáváme med na konci procesu s přetučněním. Opět jej rozpustíme v trošce vody. Pokud byste přidali med hned na začátku výroby, spálil by se. Medový roztok zředí hmotu před jejím plněním a mýdlo s ním mám moc ráda.

Výroba mýdla za tepla – postup

                                                                                                

Med v kosmetice

                                                                                                

Šlehaného bambucké máslo s medem

60 g bambuckého másla
30 g tekutých olejů dle vaší preference 

Já vybrala tyto
10 g jojobového oleje
10 g hroznového oleje
10 g švestkového oleje

3 g kvalitního medu 

7 g glycerinu
3 g ovesného hedvábí

Med šetrně rozpustíme ve vodní lázni (do 40°C) a smícháme s glycerinem a ovesným hedvábím. A přidáme v poslední fázi šlehání. Detailní postup výroby šlehaných másel připravuji jako samostatné téma v listopadu. 

Pleťová maska s medem

5 lžic bílého jogurtu (plnotučný nebo zakysaná smetana) 
nebo 2 lžíce sušeného jogurtu a 3 lžíce oblíbeného hydrolátu (např. růžového)
1 lžíce medu
1 lžička pupalkového oleje nebo jiného oblíbeného oleje na pleť
1 lžička ovesného hedvábí

Vše smícháme dohromady a naneseme na očištěnou pleť. Necháme 15 minut působit a poté vlažnou vodou smyjeme.

Ovesný zábal na vlasy 

2 lžíce ovesné mouky
1 lžička koloidního ovsa nebo ovesného hedvábí
2 lžíce marockého jílu (Rhassoul) 

hydrolát z heřmánku římského (lze použít i jiný hydrolát dle vašich preferencí nebo pivo)
1 vaječný žloutek 
2 lžíce rozpuštěného medu
1 lžička brokolicového oleje

Smícháme dohromady suché přísady, přidáme tolik hydrolátu, aby vznikla pasta, vmícháme žloutek, med a olej a vzniklou směs naneseme na umyté vlhké vlasy. Dobře vmasírujeme do pokožky a vlasů a necháme 10 – 20 minut působit. Poté masku opláchneme vlažnou vodou – ne teplou, ne horkou.

Balzám na rty s medem

30 % kakaového másla
25 %  mango másla
25 % jojobového oleje 
15 % včelího vosku
5 % medu

Nejprve rozpustíme vosk, přidáme k němu másla. Poté k nim přidáme jojobový olej a rozpuštěný med. Celou směs mícháme do vychladnutí a poté plníme do kelímků a dáme ztuhnout na několik hodin do lednice. Potom ještě balzámky necháme pár dní odležet při pokojové teplotě, aby se dokončila krystalizace másel. 

Hydrofilní sprchový olej s medem

80 % oblíbeného oleje (meruňkový, mandlový, arganový, švestkový, jojobový atd)
10 % polyglyceryl-4-oleate

10 g medu
5 g glycerinu

Med šetrně rozpustíme ve vodní lázni (do 40°C) a smícháme s glycerinem a přidáme do oleje smíchaného s polyglyceryl-4-oleate a promícháme. Naplníme do lahvičky. Nanášíme ve sprše na vlhkou pokožku, vmasírujeme a necháme krátce působit, poté opláchneme. 

                                                                                                

Případné dotazy můžete vložit zde do komentářů nebo do skupiny na FB  Klub Přímo od Včelařky nebo mi napsat na mail zdenka@primoodvcelarky.cz  popřípadě telefonicky nebo přes whatsapp (777 319 552).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Mýdlo na holení

Mýdlo na holení

  Mýdlo na holeníJe libo oholit! Holící mýdlo vyrábím metodou za tepla, protože obsahuje mnoho pevných tuků. Pokud by vás napadlo vyrobit...

Sprchové máslo

Sprchové máslo

  Sprchové másloSprchové máslo je vlastně takový kříženec mýdla a máslové masážní kostky. Mýdlo se vyrábí metodou za tepla a po ukončení...

Pyré z rostlinného materiálu v mýdle

Pyré z rostlinného materiálu v mýdle

  Pyré z rostlinného materiálu v mýdleDneska si řekneme, jak bezpečně přidávat do mýdla pyré z rostlinného materiálu. V článku najdete jak...

EKO praní

  EKO praníPrací prášek používají všichni, málokdo se zamyslí nad složením. Většina lidí prostě koupí prací prášek v akci a tím pere....

Sestavování receptur

  Sestavování recepturOleje, které používáme jsou složeny z triglyceridů. Každý triglycerid je složen z glycerolu a na něm navázaných tří...

Vlasová mýdla

  Vlasová mýdlaVlasová mýdla vlastně nejsou zase tak odlišná od mýdel klasických. Upravujeme u nich pouze několik faktorů a přísad. A tím...

Pěnivost mýdla

  Pěnivost mýdlaTématem tohoto týdne je pěnivost mýdla. Všichni chceme, aby naše mýdlo dostatečně pěnilo. Jak to zařídit, co všechno...

Přetučnění vs. Podlouhování

  Přetučnění vs. Podlouhování Oba tyto termíny znamenají prakticky to samé, ale ne tak docela. My si dneska vysvětlíme rozdíly mezi oběma...

Laktát a citrát

  Laktát a citrát  Laktát i citrát jsou mnohokrát skloňované v mydlářských diskuzích na FB. Co to je? Proč to do mýdla používat a v jakém...

Množství vody v mýdle

  Množství vody v mýdle V článku se dozvíte se, jak ovlivňuje množství vody v mýdle rychlost zmýdelnění. Zda je lépe použít více vody nebo...

MiniKurz solných mýdel

  Solná mýdla MiniKurz Tématu solných mýdel jsem se rozhodla věnovat dva týdny. Chtěla bych, abyste si během těch dvou týdnů s mou pomocí...

Žluknutí mýdel a olejů

  Žluknutí mýdel a olejů Žluknutí je proces oxidace tuků, kdy kyslík ze vzduchu “napadne” mastné kyseliny - především nenasycené (olejová,...

7 nejčastějších chyb při výrobě mýdel

  7 nejčastějších chyb při výrobě mýdelDělám kurzy, píšu blog a vedu Klub Přímo od Včelařky a velmi často se na mě lidé obrací s prosbou o...

Množství vody v mýdle

  Množství vody v mýdle V článku se dozvíte se, jak ovlivňuje množství vody v mýdle rychlost zmýdelnění. Zda je lépe použít více vody nebo...

Mléčné výrobky v mýdle a kosmetice

  Mléčné výrobky v mýdle a kosmetice Mléčné výrobky jsou v kosmetice používány od nepaměti. Používá se mléko kozí, ovčí, kravské i...

EKO praní

  EKO praníPrací prášek používají všichni, málokdo se zamyslí nad složením. Většina lidí prostě koupí prací prášek v akci a tím pere....

Sestavování receptur

  Sestavování recepturOleje, které používáme jsou složeny z triglyceridů. Každý triglycerid je složen z glycerolu a na něm navázaných tří...

Rebatch

  Rebatch  Jak předělat nepodařené mýdlo?Není neobvyklé, že se mýdlo z nějakého důvodu nepodaří. Není důvod se za to stydět! Stane se to i...

Výroba mýdla za studena – průvodce nejen pro začátečníky

  Výroba mýdla za studena  Průvodce nejen pro začátečníkyChystáte se na výrobu svého prvního mýdla? Chcete vědět jak postupovat, co budete...

Éterické oleje

  Éterické olejeÉterické oleje (EO) jsou směsi vonných látek, které se získávají z květů, listů, plodů, kořenů, kůry, pryskyřic atp....

Vlasová mýdla

  Vlasová mýdlaVlasová mýdla vlastně nejsou zase tak odlišná od mýdel klasických. Upravujeme u nich pouze několik faktorů a přísad. A tím...

7 nejčastějších chyb při výrobě mýdel

  7 nejčastějších chyb při výrobě mýdelDělám kurzy, píšu blog a vedu Klub Přímo od Včelařky a velmi často se na mě lidé obrací s prosbou o...

Výroba mýdla za studena – průvodce nejen pro začátečníky

  Výroba mýdla za studena  Průvodce nejen pro začátečníkyChystáte se na výrobu svého prvního mýdla? Chcete vědět jak postupovat, co budete...

Pyré z rostlinného materiálu v mýdle

  Pyré z rostlinného materiálu v mýdleDneska si řekneme, jak bezpečně přidávat do mýdla pyré z rostlinného materiálu. V článku najdete jak...

Slevy a novinky

  Slevy a novinky20 % SLEVA NA KURZY Každý člen klubu získává20 % slevu na kurzy Pro odečtení slevy zadejte slevový poukaz ...

Kadidlové mýdlo HP

  Kadidlové mýdlo HPKadidlové mýdlo je jedno z mých oblíbených, které dělám pravidelně - s menšími obměnami. Dneska pro vás mám jeden z...

Nestabilní oleje

  Nestabilní olejeMezi nestabilní oleje řadíme ty, které žluknou středně rychle až rychle - jsou tzv. oxidativně/oxidačně nestabilní....

Stabilní oleje

  Stabilní olejeMezi stabilní oleje řadíme ty, které žluknou pomalu - jsou tzv. oxidativně/oxidačně stabilní. Většinou je můžeme bez obav...

Antioxidanty a konzervanty v mýdle a kosmetice

  Antioxidanty a konzervanty v mýdle a kosmeticeSetkávám se často s názorem, že v přírodní kosmetice se nemusí používat konzervanty. Že...

Vlasová mýdla

  Vlasová mýdlaVlasová mýdla vlastně nejsou zase tak odlišná od mýdel klasických. Upravujeme u nich pouze několik faktorů a přísad. A tím...

Mléčné výrobky v mýdle a kosmetice

  Mléčné výrobky v mýdle a kosmetice Mléčné výrobky jsou v kosmetice používány od nepaměti. Používá se mléko kozí, ovčí, kravské i...

I já moc děkuji za tento klub a hlavně Zdeni za tebe 😊 Sice si teď vyrábím jen prací prášek, protože mě můj 2.5 roku starý syn zaměstnává až až, ale díky tomu všemu co jsi nás naučila vím, že se k mydlům zase vrátím s chutí a nadšením, protože jen od tebe tomu člověk pořádně rozumí. Opravdu moc děkuji za vše 🤗😘

Petra R.

Zdeni, díky tvým kurzům je výroba mýdla a drobné kosmetiky mým velkým koníčkem. S každým ročním obdobim přemýšlím , z čeho bych mýdlo mohla udělat,aby se vázalo k určitému období. 🌻🍁 Moc ti děkuji i za tvé vyčerpavajici příspěvky v klubu, kde hledám inspiraci. Jen tak dál 😍

Marta K.

Reference

Možnost zúčastnit se kurzu u Zdeničky mi dalo daleko víc informací a jistoty, než přečtení několika článků. I když jsem za sebou už měla více či méně úspěšné pokusy, teprve až pod jejím vedením mi do sebe vše zapadlo a troufám si říct, že výrobě o něco více rozumím. Spolu s klubem, kde je přehršel informací, je to skvělé vodítko pro ty, kdo se chtějí výrobou mýdla zabývat, od začátečníků až po zkušené matadory 🙂

Iveta F.

Zdeni, tvé kurzy jsou úžasné ♥️! Díky nim, jsem se toho tolik naučila a výroba mydla se mi stala závislou. Ke každému přistupuješ individuálně. Tím že vedeš klub, máme informací daleko více, než myslím někde jinde. A vždy se těším, co nového mě čeká 🥰

Eva S.

Členství v klubu mi je velkým přínosem, protože díky vzdálenosti je pro mě účast na kurzu hůře realizovatelná. Všechny články hltám, každá nová informace mě posouvá dál v mých pokusech. Vše je psáno krásně srozumitelně, web je pěkně strukturován, krásně se v něm orientuji. Za mne TOP 👍👍👍, budu asi doživotním členem tohoto úžasného klubu😍

Lenka Š.

Díky klubu mám už asi čtvrté bezpečné mýdlo. Bez cenných rad bych to už dávno vzdala. Jsem moc ráda, že jsem se rozhodla správně. Děkuji

Míša R.