Med v mýdle a kosmetice

Med je používán lidmi už od pradávna. Je to vydatný zdroj energie a živin, které jsou navíc snadno stravitelné. Má silné antibakteriální účinky. Pomáhá při hojení ran, zánětech horních cest dýchacích, zklidňuje mysl (mléko s medem je lidový lék na nespavost a podrážděné nervy). Posiluje obranyschopnost organismu

. Je to silný antioxidant a tak brání předčasnému stárnutí buněk. V kosmetice se používá na vyživení a rozjasnění pokožky, k hojení ran. Med má antibakteriální a hojivé účinky, zklidňuje a vyživuje pokožku.

                                                                                                

 Jak med vzniká

                                                                                                

Med vzniká z nektaru rostlin (květový med – většinou světlé barvy) nebo z medovice (medovicový med). Nektar produkují rostliny ve svých květech, aby nalákaly hmyz. Včela, když přelétá z květu na květ a sbírá tento nektar, tak zároveň opyluje květy. Medovice je produkt především mšic, které sají mízu stromů a vylučují nespotřebovanou sladkou tekutinu. Tu pak včely sbírají a přeměňují na med. 

Nektar nebo medovici včely sesbírají do medného váčku a odnesou do úlu. Hned u vstupu ji předají úlovým včelám a letí pro další. Včely si pak předávají nektar a ukládají do plástů. Díky teplu, které včely produkují, a důmyslné “ventilaci” v úlu odpaří přebytečnou vodu a vzniká hustý sladký med. Včelař potom med z plástů vytočí odstředivou silou v medometu a naplní do sklenic pro své zákazníky a přátele.

                                                                                                

Složení medu

                                                                                                

   Hlavní složkou medu jsou jednoduché cukryglukóza (asi 35 %) a fruktóza ( asi 40 %). Med přirozeně obsahuje i menší množství vody (15 – 19 %), dále bílkoviny ve formě pylu a aminokyseliny. Med obsahuje také hodně vitamínů a minerálů.

     Složení se liší podle druhu medu. Obecně se dá říci, že v květovém medu najdeme více vitamínů a bílkovin – pylu. Medovicový med obsahuje více minerálních látek, ale neposkytuje tolik vitamínů a obsahuje méně bílkovin – pylu.

                                                                                                

Med v mýdle

                                                                                                

Med do mýdla přidáváme především pro zvýšení pěnivosti mýdla (sacharidy zvyšují pěnivost) a jako pečující přísadu. Mýdlo s medem má specifickou vůni podobnou karamelu nebo medovým sušenkám. Med mýdlo také obarví do béžové až hnědé – důsledek karamelizace cukrů z medu. 

Jak přidávat do mýdla med?

Předtím, než med přidáme do mýdla, je třeba jej rozpustit v trošce vody. Běžně dáváme do mýdla 20 – 30 g medu na 1 kg olejů (2 – 3% od váhy olejů). Takže pokud dáváme do mýdla 20 g medu, rozpustíme jej ve 20 g vody, můžete si pomoci zahříváním, aby se med snadněji rozpustil. Takto rozpouštíme i tekutý med! 

Pro přidání medu můžeme zvolit tři postupy 

                                                                                                

1) Přidat rozpuštěný med do olejů a odečíst jej od vody použité k přípravě hydroxidu.

POZOR! Vodu nelze ubírat donekonečna. Musí jí zbýt dost na rozpuštění hydroxidu. Hydroxid se rozpouští maximálně do 50% koncentrace. Takže potřebujeme-li například 68 g NaOH pak ho musíme rozpustit nejméně v 68 g vody. Což je poměr 1:1. Doporučuji používat poměr alespoň 1,1:1 (voda : NaOH) to 0,1 navíc nám kompenzuje odpar vody a dodává větší jistotu, že se hydroxid plně rozpustí. Více o vodě v mýdle najdete v článku Množství vody v mýdle.

Příklad: Na 1 kg olejů v receptuře potřebuji podle mýdlové kalkulačky například 135 g NaOH a 270 g vody a chci přidat 20 g medu, který jsem si rozpustila ve  20 g vody (dohromady tedy 40 g odečtu od vody potřebné pro rozpuštění hydroxidu).  Hydroxid tedy rozpustím ve 230 g vody a do olejů přidám 40 g roztoku medu (20 g  med + 20 g voda). 

Tato varianta je asi nejjednodušší. Je třeba počítat s tím, že jakmile do směsi olejů a medu vmícháme hydroxid, teplota směsi nám vzroste a může dojít k urychlení nástupu stopy a také hrozí přehřátí mýdla během gelové fáze. Proto mýdlo nedoporučuji dávat do trouby, ale pouze jej zabalit do deky, aby prošlo gelem. 

                                                                                                

2) Přidat rozpuštěný med do stopy a odečíst jej od vody použité k přípravě hydroxidu.

Postupujeme stejně jako u předchozího postupu, jen medový roztok vmícháme do stopy. Já upřednostňuji postup číslo 1.

                                                                                                

3) Já si pro svou profi výrobu vymyslela alternativní způsob přidávání medu – cílem bylo, aby se mýdlo nepřehřívalo a mohlo v klidu do trouby a tak jsem zajistila rovnoměrný gel. Především u solných mýdel to bylo třeba vyřešit.

Je to stejné, jako u mýdel s jogurtem. Zkazila jsem si tak několik kilo vavřínového solného mýdla, než jsem to vyřešila. Šlo sice jen o estetickou vadu, ale na prodej to jít nemohlo. Kdo jste byli u mě na kurzu, možná jste tato nepovedená mýdla dostali 🙂 Rozdávala jsme je asi dva roky 😀  

Projdeme si přidání medu krok po kroku

Odvážíme si do nádoby med a přidáme vodu a rozpustíme – dokonale, nesmí v roztoku zůstat žádné krystalky medu. Rozpuštěný med s vodou dáme do mrazáku – ideálně, aby zmrzl na ledovou tříšť.   

Rozpustíme si hydroxid ve vodě zredukované o množství medového roztoku. A dáme chladit na teplotu cca 36°C. Přecedíme jej přes sítko. 

Jakmile máme medový roztok zmrazený na ledovou tříšť nebo má teplotu kolem -2°C a hydroxid je vychladlý, přidáváme roztok hydroxidu do podchlazeného medového roztoku. Ne naopak!

Postupujeme pomalu,
roztok hydroxidu vléváme po částech a vždy důkladně promícháme. Teplota by neměla stoupnout nad 42°C. Roztok se zbarví do hnědo červené, tak se nelekněte 🙂 

Jakmile máme hotovo, můžeme použít do mýdla tak, jak jsme zvyklí.

Pokud se stane, že výsledný roztok má nižší teplotu, můžete jej opatrně ve vodní lázni přihřát na požadovaných 36 – 38°C.

 

                                                                                                

Přidávání medu do mýdla
vyrobeného metodou za tepla (HP)

                                                                                                

Do HP mýdel dáváme med na konci procesu s přetučněním. Opět jej rozpustíme v trošce vody. Pokud byste přidali med hned na začátku výroby, spálil by se. Medový roztok zředí hmotu před jejím plněním a mýdlo s ním mám moc ráda.

Výroba mýdla za tepla – postup

                                                                                                

Med v kosmetice

                                                                                                

Šlehaného bambucké máslo s medem

60 g bambuckého másla
30 g tekutých olejů dle vaší preference 

Já vybrala tyto
10 g jojobového oleje
10 g hroznového oleje
10 g švestkového oleje

3 g kvalitního medu 

7 g glycerinu
3 g ovesného hedvábí

Med šetrně rozpustíme ve vodní lázni (do 40°C) a smícháme s glycerinem a ovesným hedvábím. A přidáme v poslední fázi šlehání. Detailní postup výroby šlehaných másel připravuji jako samostatné téma v listopadu. 

Pleťová maska s medem

5 lžic bílého jogurtu (plnotučný nebo zakysaná smetana) 
nebo 2 lžíce sušeného jogurtu a 3 lžíce oblíbeného hydrolátu (např. růžového)
1 lžíce medu
1 lžička pupalkového oleje nebo jiného oblíbeného oleje na pleť
1 lžička ovesného hedvábí

Vše smícháme dohromady a naneseme na očištěnou pleť. Necháme 15 minut působit a poté vlažnou vodou smyjeme.

Ovesný zábal na vlasy 

2 lžíce ovesné mouky
1 lžička koloidního ovsa nebo ovesného hedvábí
2 lžíce marockého jílu (Rhassoul) 

hydrolát z heřmánku římského (lze použít i jiný hydrolát dle vašich preferencí nebo pivo)
1 vaječný žloutek 
2 lžíce rozpuštěného medu
1 lžička brokolicového oleje

Smícháme dohromady suché přísady, přidáme tolik hydrolátu, aby vznikla pasta, vmícháme žloutek, med a olej a vzniklou směs naneseme na umyté vlhké vlasy. Dobře vmasírujeme do pokožky a vlasů a necháme 10 – 20 minut působit. Poté masku opláchneme vlažnou vodou – ne teplou, ne horkou.

Balzám na rty s medem

30 % kakaového másla
25 %  mango másla
25 % jojobového oleje 
15 % včelího vosku
5 % medu

Nejprve rozpustíme vosk, přidáme k němu másla. Poté k nim přidáme jojobový olej a rozpuštěný med. Celou směs mícháme do vychladnutí a poté plníme do kelímků a dáme ztuhnout na několik hodin do lednice. Potom ještě balzámky necháme pár dní odležet při pokojové teplotě, aby se dokončila krystalizace másel. 

Hydrofilní sprchový olej s medem

80 % oblíbeného oleje (meruňkový, mandlový, arganový, švestkový, jojobový atd)
10 % polyglyceryl-4-oleate

10 g medu
5 g glycerinu

Med šetrně rozpustíme ve vodní lázni (do 40°C) a smícháme s glycerinem a přidáme do oleje smíchaného s polyglyceryl-4-oleate a promícháme. Naplníme do lahvičky. Nanášíme ve sprše na vlhkou pokožku, vmasírujeme a necháme krátce působit, poté opláchneme. 

                                                                                                

Případné dotazy můžete vložit zde do komentářů nebo do skupiny na FB  Klub Přímo od Včelařky nebo mi napsat na mail zdenka@primoodvcelarky.cz  popřípadě telefonicky nebo přes whatsapp (777 319 552).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Pryskyřice v mýdle a kosmetice

Pryskyřice v mýdle a kosmetice

 Pryskyřice v mýdle a kosmeticePryskyřice z jehličnatých stromů léčí mnoho neduhů. Nejčastěji se využívá smůla ze smrku. Pryskyřice se...

Receptář pro začátečníky – mýdla

Receptář pro začátečníky – mýdla

  Receptář pro začátečníky - mýdla    Neberte moje mýdla a můj mýdlový receptář jako dogma.Zkuste se spíše zamyslet, proč je v receptuře takový...