Pěnivost mýdla

Tématem tohoto týdne je pěnivost mýdla. Všichni chceme, aby naše mýdlo dostatečně pěnilo. Jak to zařídit, co všechno ovlivňuje pěnivost mýdla, jak ji můžeme zvýšit a co ji snižuje – to se dozvíte v dnešním tématu na týden. 

 

Co zvyšuje pěnivost mýdla?

                                                                                               

1) Použité oleje v receptuře

 

  • Pěnivé tuky (laurová a myristová MK)

Pěnu v mýdlovém receptu zajišťuje především kyselina laurová a myristová. Tyto kyseliny najdeme v tzv. pěnivých tucích. Nejpoužívanější do mýdel je kokosový tuk. Jako alternativu můžeme použít jemnější palmojádrový olej nebo babassu olej. 

Tyto oleje (mastné kyseliny) dávají mýdlo pěnivé a vysoce čistící. Protože mýdlo z nich vyrobené velmi účinně zbavuje pokožku špíny a mastnoty, při větším dávkování vysušují a dráždí pokožku.

Nejčastěji v receptu používáme 20 – 25 % pěnivého tuku. Do dětských a pleťových mýdel pod 15 %, do mýdel na ruce 30 %. 

Pokud bychom se snažili zvyšovat pěnivost tím, že zvýšíme množství pěnivých tuků, může snadno dojít k tomu, že nás mýdlo začne vysušovat. Takže zde si moc nepomůžeme.

  • Másla, živočišné tuky a palmový olej (palmitová a stearová MK) 

Napomáhají ke stabilizaci pěny. Velmi často jsou hlavní složkou mýdel na holení. 

O mýdlech na holení máme v klubu samostatný článek  Mýdlo na holení

  • Ricinový olej

Ricinový olej je složený z 99 % kyselinou ricinolejovou, která sama o sobě sice moc nepění, ale pomáhá ke stabilizaci pěny. Do receptur se doporučuje dávat max 10 % – jinak se mýdlo stává měkké, lepkavé. Osvědčených mám 5 % a funguje to skvěle. 

2) Přidáním přísad, které zvyšují pěnivost

  • Saponiny

    Saponiny jsou přirozeně se vyskytující povrchově aktivní látky produkované především rostlinami, ale také některými druhy bakterií a mořských živočichů (hvězdice, sumýši). Jedná se o rostlinné sekundární metabolity, které se vyskytují ve více než 500 rostlinných druzích a jsou tedy poměrně rozšířené. V rostlinách se chovají jako chemická bariéra či štít, který chrání rostlinu před patogeny a jinými škůdci nebo predátory (například býložravci). Název saponin je odvozen od latinského slova sapo, což je označení pro „mýdlo“ a charakterizuje tak hlavní vlastnost těchto látek, protože při smíchání s vodou saponiny vytváří pěnu, stejně jako detergent. https://botanic.cz/slovnik-pojmu/saponiny

Mydlice lékařská

Pro mě nejvíce využitelný zdroj saponinů. Odvar připravený z kořene mydlice používám jako náhradu za celou vodu v receptu. Pozor barví mýdlo lehce do krémovo-hnědé. Opravdu výrazně zvyšuje pěnivost. 

Odvar
50 g mydlice
500 g demi vody
Vařím 10 – 15 minut a po dalších 30 – 60 min scedím. Po vychladnutí lze použít jako tekutinu pro rozpuštění hydroxidu. Odvar uchovávat v lednici a co nejdříve použít. Lze jej i zamrazit do zásoby. 

Dříve se odvar z mydlice hojně používal na mytí vlasů i celého těla, můžete vyzkoušet!

Kaštan koňský

Další skvělý zdroj saponinů. Nejčastěji se používá ve formě pyré nebo odvaru ze slupek.
Pyré
Pyré lze vyrobit tak, že kaštany oloupeme, nakrájíme a dáme vařit s trochou demivody. Jakmile se kaštany uvaří, rozmixujeme je a propasírujeme přes sítko. Pyré potom přidáváme do olejů, před přidáním hydroxidu a pořádně promixujeme. Je důležité, aby bylo pyré co nejvíce najemno a dokonale smícháno s mýdlovou hmotou. Jinak by hrozila plíseň na mýdle.

Z oloupaných slupek můžeme udělat odvar podobně jako u mydlice. 

Jak správně vyrobit pyré a jak jej bezpečně do mýdla přidat najdete v článku Zeleninové a jiné pyré

Yucca

Yucca pudr lze použít buď jako sypkou přísadu do mýdla nebo jako odvar, podobně jako mydlici. Ovšem v porovnání s mydlicí se mi zdá výsledek slabší. 

Luštěniny

Odvar z luštěnin nebo výluh za studena lze použít stejně jako odvar mydlice. Pro tento účel se nejvíce osvědčila cizrna. Možné je ale přidávat odvary i z jiných luštěnin. 

  • Cukry (sacharidy)

    Med, cukr, mléčné výrobky zvyšují pěnivost mýdla. Navíc přináší mýdlu další benefity.

 

  • Pevné částice v mýdle

    Jíly zvyšují pěnivost mýdla.
    Zelený jíl, červený, růžový, kaolín, marocký jíl a další.

                                                                                                

3) Ostatní možnosti

  • Síťka nad vanu/umyvadlo

Mechanicky zvyšuje pěnivost mýdla, pomáhá mýdlo rozmydlit i pod studenou vodou. 

  • Péče o mýdlo

Mýdlo je třeba po každém použití uložit na mýdlenku, která zajistí odvod vody a dostatečné prosychání mýdla. Protože pokud se mýdlo příliš rozpustí a začne slizovatět, pak při mytí nezískáme pěnu, ale spíše zvláštní gel/hmotu. 

  • Zrání mýdla

Čím déle necháme mýdlo zrát, tím se zvyšuje i jeho pěnivost. Proto třeba 100% olivová mýdla je třeba nechat zrát půl roku až rok. 

                                                                                                

Co snižuje tvorbu pěny?

                                                                                                

  • Tvrdá voda

Pokud máte doma tvrdou vodu, mýdlo bude pravděpodobněji mnohem méně pěnit. Je to dáno tím, že minerály z tvrdé vody reagují s mýdlem a vzniká nerozpustné mýdlo, které se nerozpouští ve vodě a tudíž nepění. Nejčastěji nám vzniká vápenné nebo hořečnaté.Toto lze vyřešit vcelku elegantně použitím citrátu do mýdla, který minerály vychytá z vody dříve, než stihnou s mýdlem reagovat 

Jak přidat do mýdla citrát najdete v článku Laktát a citrát

  • Sůl v mýdle

Mýdlo ve slané vodě pění podstatně méně. Což platí i kdybyste se umývali mořskou vodou nebo přidali do mýdla sůl.

Více v článku Solná mýdla

  • Přetučnění

Čím větší přetučnění, tím méně mýdlo pění. Proč? Jednak máme v námi vyrobené kostce mýdla méně mýdlových molekul a více zbytkového tuku, ale také mýdlo s větším přetučněním roste rozpustnost a měkkost mýdla a pak má tendenci více slizovatět. Slizovatění je zabiják pěny! 

Více v článku Přetučnění

                                                                                               

ČLENSTVÍ V KLUBU PŘÍMO OD VČELAŘKY

                                                                                                

Články vznikají jen díky těm, kteří mne podporují.
Vznikají jen díky členům klubu. 

Pokud se vám moje práce líbí a rádi byste mě také podpořili, můžete se také stát členy klubu Přímo od Včelařky a tím si zajistíte přístup ke všem článkům, které v klubu jsou a také ke všem, které pod dobu vašeho členství napíšu.

Nejdůležitější pro mě je naučit vás vyrábět mýdla a kosmetiku kvalitně a bezpečně a proto jsem každému členovi klubu k dispozici kdykoliv potřebuje poradit. Na nic nebudete sami!

Pokud si o klubu chcete přečíst více, koukněte sem.

                                                                                                

AKCE NA ČLENSTVÍ V KLUBU

Během dubnové nalejvárny si můžete členství v klubu koupit za akční cenu

6 měsíců – 1.700 Kč plná cena 1.900 Kč
12 měsíců – 2.700 Kč
plná cena 3.800 Kč
doživotní členství – 7.000 Kč
plná cena 8.900 Kč

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Gelová fáze

Gelová fáze

  Gelová fázeGelová fáze je fáze mýdla, kdy se mýdlo roztaví do gelové konzistence. Do gelu můžeme mýdlo dostat buď hned po výrobě pouhou...

Výroba mýdla 2.část

Výroba mýdla 2.část

  Výroba mýdla 2. část                                                                  Vyformování a krájení mýdla                      ...

Výroba mýdla 1.část

Výroba mýdla 1.část

  Výroba mýdla 1. část                                                                  Příprava surovin a pomůcek                        ...

Gelová fáze

Základní pomůcky a formy

  Základní pomůcky a formyPomůcky: nerezovou nebo plastovou tepluvzdornou nádobu na rozpuštění olejů nádobu na rozpouštění hydroxidu...

Gelová fáze

Výroba mýdla – tahák

  Výroba mýdla – tahákZde najdete krok za krokem jak se mýdlo vyrábí. V kurzu si vše detailně vysvětlíme, ale bude fajn, když hned na...

I já moc děkuji za tento klub a hlavně Zdeni za tebe 😊 Sice si teď vyrábím jen prací prášek, protože mě můj 2.5 roku starý syn zaměstnává až až, ale díky tomu všemu co jsi nás naučila vím, že se k mydlům zase vrátím s chutí a nadšením, protože jen od tebe tomu člověk pořádně rozumí. Opravdu moc děkuji za vše 🤗😘

Petra R.

Zdeni, díky tvým kurzům je výroba mýdla a drobné kosmetiky mým velkým koníčkem. S každým ročním obdobim přemýšlím , z čeho bych mýdlo mohla udělat,aby se vázalo k určitému období. 🌻🍁 Moc ti děkuji i za tvé vyčerpavajici příspěvky v klubu, kde hledám inspiraci. Jen tak dál 😍

Marta K.

Reference

Možnost zúčastnit se kurzu u Zdeničky mi dalo daleko víc informací a jistoty, než přečtení několika článků. I když jsem za sebou už měla více či méně úspěšné pokusy, teprve až pod jejím vedením mi do sebe vše zapadlo a troufám si říct, že výrobě o něco více rozumím. Spolu s klubem, kde je přehršel informací, je to skvělé vodítko pro ty, kdo se chtějí výrobou mýdla zabývat, od začátečníků až po zkušené matadory 🙂

Iveta F.

Zdeni, tvé kurzy jsou úžasné ♥️! Díky nim, jsem se toho tolik naučila a výroba mydla se mi stala závislou. Ke každému přistupuješ individuálně. Tím že vedeš klub, máme informací daleko více, než myslím někde jinde. A vždy se těším, co nového mě čeká 🥰

Eva S.

Členství v klubu mi je velkým přínosem, protože díky vzdálenosti je pro mě účast na kurzu hůře realizovatelná. Všechny články hltám, každá nová informace mě posouvá dál v mých pokusech. Vše je psáno krásně srozumitelně, web je pěkně strukturován, krásně se v něm orientuji. Za mne TOP 👍👍👍, budu asi doživotním členem tohoto úžasného klubu😍

Lenka Š.

Díky klubu mám už asi čtvrté bezpečné mýdlo. Bez cenných rad bych to už dávno vzdala. Jsem moc ráda, že jsem se rozhodla správně. Děkuji

Míša R.