Pěnivost mýdla
Tématem tohoto týdne je pěnivost mýdla. Všichni chceme, aby naše mýdlo dostatečně pěnilo. Jak to zařídit, co všechno ovlivňuje pěnivost mýdla, jak ji můžeme zvýšit a co ji snižuje – to se dozvíte v dnešním tématu na týden.
Co zvyšuje pěnivost mýdla?
1) Použité oleje v receptuře
-
Pěnivé tuky (laurová a myristová MK)
Pěnu v mýdlovém receptu zajišťuje především kyselina laurová a myristová. Tyto kyseliny najdeme v tzv. pěnivých tucích. Nejpoužívanější do mýdel je kokosový tuk. Jako alternativu můžeme použít jemnější palmojádrový olej nebo babassu olej.
Tyto oleje (mastné kyseliny) dávají mýdlo pěnivé a vysoce čistící. Protože mýdlo z nich vyrobené velmi účinně zbavuje pokožku špíny a mastnoty, při větším dávkování vysušují a dráždí pokožku.
Nejčastěji v receptu používáme 20 – 25 % pěnivého tuku. Do dětských a pleťových mýdel pod 15 %, do mýdel na ruce 30 %.
Pokud bychom se snažili zvyšovat pěnivost tím, že zvýšíme množství pěnivých tuků, může snadno dojít k tomu, že nás mýdlo začne vysušovat. Takže zde si moc nepomůžeme.
-
Másla, živočišné tuky a palmový olej (palmitová a stearová MK)
Napomáhají ke stabilizaci pěny. Velmi často jsou hlavní složkou mýdel na holení.
O mýdlech na holení máme v klubu samostatný článek Mýdlo na holení
-
Ricinový olej
Ricinový olej je složený z 99 % kyselinou ricinolejovou, která sama o sobě sice moc nepění, ale pomáhá ke stabilizaci pěny. Do receptur se doporučuje dávat max 10 % – jinak se mýdlo stává měkké, lepkavé. Osvědčených mám 5 % a funguje to skvěle.
2) Přidáním přísad, které zvyšují pěnivost
-
Saponiny
Saponiny jsou přirozeně se vyskytující povrchově aktivní látky produkované především rostlinami, ale také některými druhy bakterií a mořských živočichů (hvězdice, sumýši). Jedná se o rostlinné sekundární metabolity, které se vyskytují ve více než 500 rostlinných druzích a jsou tedy poměrně rozšířené. V rostlinách se chovají jako chemická bariéra či štít, který chrání rostlinu před patogeny a jinými škůdci nebo predátory (například býložravci). Název saponin je odvozen od latinského slova sapo, což je označení pro „mýdlo“ a charakterizuje tak hlavní vlastnost těchto látek, protože při smíchání s vodou saponiny vytváří pěnu, stejně jako detergent. https://botanic.cz/slovnik-pojmu/saponiny
Mydlice lékařská
Pro mě nejvíce využitelný zdroj saponinů. Odvar připravený z kořene mydlice používám jako náhradu za celou vodu v receptu. Pozor barví mýdlo lehce do krémovo-hnědé. Opravdu výrazně zvyšuje pěnivost.
Odvar
50 g mydlice
500 g demi vody
Vařím 10 – 15 minut a po dalších 30 – 60 min scedím. Po vychladnutí lze použít jako tekutinu pro rozpuštění hydroxidu. Odvar uchovávat v lednici a co nejdříve použít. Lze jej i zamrazit do zásoby.
Dříve se odvar z mydlice hojně používal na mytí vlasů i celého těla, můžete vyzkoušet!
Kaštan koňský
Další skvělý zdroj saponinů. Nejčastěji se používá ve formě pyré nebo odvaru ze slupek.
Pyré
Pyré lze vyrobit tak, že kaštany oloupeme, nakrájíme a dáme vařit s trochou demivody. Jakmile se kaštany uvaří, rozmixujeme je a propasírujeme přes sítko. Pyré potom přidáváme do olejů, před přidáním hydroxidu a pořádně promixujeme. Je důležité, aby bylo pyré co nejvíce najemno a dokonale smícháno s mýdlovou hmotou. Jinak by hrozila plíseň na mýdle.
Z oloupaných slupek můžeme udělat odvar podobně jako u mydlice.
Jak správně vyrobit pyré a jak jej bezpečně do mýdla přidat najdete v článku Zeleninové a jiné pyré
Yucca
Yucca pudr lze použít buď jako sypkou přísadu do mýdla nebo jako odvar, podobně jako mydlici. Ovšem v porovnání s mydlicí se mi zdá výsledek slabší.
Luštěniny
Odvar z luštěnin nebo výluh za studena lze použít stejně jako odvar mydlice. Pro tento účel se nejvíce osvědčila cizrna. Možné je ale přidávat odvary i z jiných luštěnin.
-
Cukry (sacharidy)
Med, cukr, mléčné výrobky zvyšují pěnivost mýdla. Navíc přináší mýdlu další benefity.
-
Bílkoviny (aminokyseliny)
Mléčné výrobky, hedvábí, vlna, odvar z luštěnin (nejlépe funguje cizrna)
Doporučuji prostudovat
Mléčné výrobky v mýdle a kosmetice
-
Pevné částice v mýdle
Jíly zvyšují pěnivost mýdla.
Zelený jíl, červený, růžový, kaolín, marocký jíl a další.
3) Ostatní možnosti
-
Síťka nad vanu/umyvadlo
Mechanicky zvyšuje pěnivost mýdla, pomáhá mýdlo rozmydlit i pod studenou vodou.
-
Péče o mýdlo
Mýdlo je třeba po každém použití uložit na mýdlenku, která zajistí odvod vody a dostatečné prosychání mýdla. Protože pokud se mýdlo příliš rozpustí a začne slizovatět, pak při mytí nezískáme pěnu, ale spíše zvláštní gel/hmotu.
-
Zrání mýdla
Čím déle necháme mýdlo zrát, tím se zvyšuje i jeho pěnivost. Proto třeba 100% olivová mýdla je třeba nechat zrát půl roku až rok.
Co snižuje tvorbu pěny?
-
Tvrdá voda
Pokud máte doma tvrdou vodu, mýdlo bude pravděpodobněji mnohem méně pěnit. Je to dáno tím, že minerály z tvrdé vody reagují s mýdlem a vzniká nerozpustné mýdlo, které se nerozpouští ve vodě a tudíž nepění. Nejčastěji nám vzniká vápenné nebo hořečnaté.Toto lze vyřešit vcelku elegantně použitím citrátu do mýdla, který minerály vychytá z vody dříve, než stihnou s mýdlem reagovat
Jak přidat do mýdla citrát najdete v článku Laktát a citrát
-
Sůl v mýdle
Mýdlo ve slané vodě pění podstatně méně. Což platí i kdybyste se umývali mořskou vodou nebo přidali do mýdla sůl.
Více v článku Solná mýdla
-
Přetučnění
Čím větší přetučnění, tím méně mýdlo pění. Proč? Jednak máme v námi vyrobené kostce mýdla méně mýdlových molekul a více zbytkového tuku, ale také mýdlo s větším přetučněním roste rozpustnost a měkkost mýdla a pak má tendenci více slizovatět. Slizovatění je zabiják pěny!
Více v článku Přetučnění
ČLENSTVÍ V KLUBU PŘÍMO OD VČELAŘKY
Články vznikají jen díky těm, kteří mne podporují.
Vznikají jen díky členům klubu.
Pokud se vám moje práce líbí a rádi byste mě také podpořili, můžete se také stát členy klubu Přímo od Včelařky a tím si zajistíte přístup ke všem článkům, které v klubu jsou a také ke všem, které pod dobu vašeho členství napíšu.
Nejdůležitější pro mě je naučit vás vyrábět mýdla a kosmetiku kvalitně a bezpečně a proto jsem každému členovi klubu k dispozici kdykoliv potřebuje poradit. Na nic nebudete sami!
Pokud si o klubu chcete přečíst více, koukněte sem.
AKCE NA ČLENSTVÍ V KLUBU
Během dubnové nalejvárny si můžete členství v klubu koupit za akční cenu
6 měsíců – 1.700 Kč plná cena 1.900 Kč
12 měsíců – 2.700 Kč plná cena 3.800 Kč
doživotní členství – 7.000 Kč plná cena 8.900 Kč